Żurek
3 kawałki białej kiełbasy
3 kawałki kiełbasy śląskiej
3 duże cebule
3 łyżki octu
350 g boczku wędzonego
4 ząbki czosnku
2,5 l bulionu warzywnego
majeranek
sól
ziele angielskie
liść laurowy.
Kiełbasę pokroić w krążki. Cebule i boczek w kostkę, podsmażyć. Dodać boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę i majeranek podsmażać wszystko razem, zalać bulionem warzywnym, dodać pieprz, sól, liść laurowy, czosnek oraz ziele angielskie do smaku. Wlać ocet i dodać jeszcze majeranku. Na koniec zaciągnąć delikatnie zasmażką.
Dodatki:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule pokrojone w kostkę podsmażyć
Obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wlać 4 łyżki śmietany słodkiej, podusić duśką i dodać smażona cebulkę. Wymieszać i przełożyć na patelnię wysmarowaną tłuszczem i podsmażyć.
10 jaj ugotować i obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz