1 kg mielonego
150 g sera żółtego
3 jaja
Przyprawy według uznania: sól, pieprz,
1 szkl. Bułki tartej i po 1 łyżce czosnku granulowanego, majeranku, bazyli, oregano i słodkiej papryki.
Mięso wymieszać z bułką tartą, jajami i przyprawami. Wstawić na 1 godz do lodówki.
Ser pociąć w grube, podłużne, plastry (orientacyjnie ok 1 grubości i 2 cm długości).
Na ręce formować płaskie placki z mięsa, w środek włożyć ser i zawinąć. Obtoczyć w jaju i bułce tartej. Smażyć na oliwie i wykładać do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem pomidorowym.
Sos Pomidorowy
2 szkl wody
1 kostka rosołowa
2 małe koncerty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wodę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej kostkę rosołową i doprawić solą i cukrem. Na koniec dołożyć koncentrat i chwilę smażyć. Gotowy sos zalać kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz