Kule Ziemniaczane

2 kg surowych ziemniaków (startych na tarce małych oczkach i dobrze od duszonych lub odwirowanych)
2 kg gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę.
Sól, pieprz.

Wszystko wymieszać

Farsz
300g sera białego
4 duże gotowane ziemniaki dobrze rozgniecione
4 duże cebule pokrojone w kostkę
2 cale kulki czosnku obrane i rozgniecione
Farsz
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Cebule zeszklić na oliwie i dodać do sera i ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dobrze wymieszać. Z farszu uformować kulki wielkości małej łyżeczki.

Wymieszane ziemniaki rozkładać na ręce na płasko, grubość ok. 0,5 cm i kłaść na nie uformowane kulki z farszu. Farsz obtoczyć ziemniakami by powstała kulka (podobnie jak do knedli). Wrzucać do wrzątku i czekać aż wypłyną. Potem gotować jeszcze ok. 5 min. Po wyjęciu odkładać na talerz do ostygnięcia i polać dowolnym tłuszczem (oliwą, smalcem ze skwarkami). Ja uwielbiam je z ketchupem lub z majonezem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz