Krokiety

Ciasto naleśnikowe

1 l mleka
Ok 500 g mąki (może być mniej lub wiecej)
1 łyżeczka soli

Wszystko wymieszać do konsystencji delikatnie leżącej, nie może by za bardzo rozproszona i nie za gęsta. Placki, pieczemy na rozgrzanej, natłuszczonej oliwą patelni.

Farsz

400 g ugotowanych pieczarek
300 g kapusty kiszonej
1 jajko
pieprz.

Pieczarki i kapustę kiszoną drobno posiekać, doprawić pieprzem i dodać 1 rozczepane jajko. Wszystko wymieszać.

Sos pomidorowy

0,5 l wody
1 kostka rosołowa
3 łyżki koncentratu

Wodę zagotować i rozpuścić kostkę rosołową. Na koniec dodać koncentrat i tak długo gotować, aż sos zgęstnieje.

Panierka

Bułka tarta, ok 3 jaj, mąka.

Obtaczać w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.

W naleśniki zawinąć farsz obtoczyć w panierce i smażyć na oliwie, aż się zarumienią, przełożyć do brytfanny i polać sosem pomidorowym. Piec w piekarniku w 180℃ ok 15 - 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz