Gulasz wieprzowy (mój własny przepis)
Składniki:
3 paczuszki kaszy jęczmiennej
1 słoik marchwi
500g szynki
2 duże cebule
1/2 (polowa) kulki dużego czosnku
250g boczku wędzonego (najlepiej z własnej wędzarni)
Przyprawy
(według własnego uznania)
Majeranek, oliwa, bazylia, oregano, sól, zioła prowansalskie, magii.
1. Kasze ugotować w osolonej wodzie.
2. Boczek drobno pociąć w kostkę a cebule w krążki.
Powyższe składniki usmażyć na odrobinie oliwy.
3. Szynkę pociąć w kostkę, włożyć do miski i doprawić przyprawami w spisie składników.
Doprawione mięso wieprzowe włożyć na patelnię do usmażonego boczku z cebulą i dalej smażyć aż mięso zrobi się miękkie i brązowe, później zalać wodą ok. 0,5 litra, wrzucić marchew i zaciągnąć zasmażką (smażona margaryna z mąką).
Podawać z ogórkami konserwowymi oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz