Śmietankowy Leniuch

400 g petitków
1 puszka kajmaku
3 łyżki żelatyny
1 czekolada mleczna
600 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru

Na dnie blaszki wyłożyć warstwę pepitek, wierzch wysmarować połową puszki kajmaku, czynność powtórzyć dwukrotnie. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a na koniec, wlewamy żelatynę i dobrze, jeszcze raz wszystko mieszamy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną petitkami i kajmakiem. Pozostałe ciastka petitków miksujemy i wysypujemy, równo na wierzch śmietany, posypujemy połową czekolady startej na tarce. Pozostałą połowę czekolady rozpuszczamy i gdy, przestygnie, polewamy wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz