Krupnik

Krupnik

3 marchewki ( pokroić w krążki)
3 duże cebule p pokroić w paski)
5 ząbków czosnku ( przepuścić przez praskę)
5 dużych ziemniaków ( można zetrzeć na tarce, ja zostawiam całości jeżeli są małe i dodaję kilka więcej)
2 pietruszki ( zetrzeć na tarce)
0,5 małego selera ( zetrzeć na tarce)
300 g boczku wędzonego ( pokroić w kostkę)
0,5 kg żeberek wieprzowych
3 l wody
3 kiełbasy śląskie ( pokroić w krążki)
1,5 szklanki kaszy mannej
3 kostki rosołowe winiary
Majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.

Wodę zagotować dodać żeberka i przyprawy. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć lub pokroić na tarce z grubymi oczkami, dodać do zupy. Boczek, kiełbasę i cebule pokroić i usmażyć na 1 łyżce masła, potem wrzucić do zupy. Wszystko gotować do miękkości. Na koniec dodać ugotowaną kaszę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz