Nalewka pomarańczowa słodka

Nalewka pomarańczowa słodka

Świeże skórki z 4 pomarańczy
2 litry spirytusu 96%
Kilo cukru
Litr wody

Wodę i cukier zagotować, do gorącego wywaru wlać spirytus. Przelać do szklanego słoja i wrzucić skórki pomarańczowe. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na cztery dni w miejsce ciepłe i ciemne.

Po tym czasie płyn zlać i przecedzić przezbibułę filtracyjną. Uzyskamy w ten sposób doskonałą nalewkę o krystalicznej czystości, słodką, o miłym pomarańczowym aromacie oraz bardzo mocną procentowo. Powinna jeszcze dojrzewać w piwnicy około sześciu miesięcy.Pije się ją schłodzoną do temperatury 10-12°C.

Nalewka wskazana jest w zaziębieniu, grypie, anginie, stanach gorączkowych i - pomocniczo - w chorobach pęcherzyka
żółciowego i wątroby. Poza tym nalewka ta działa (słabo) przeciwgnilnie, pobudza pracę jelit, wreszcie ma poważne znaczeniejako specyfik przeciwmiażdżycowy.

Źródło: Lecznicze Nalewki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz