Nalewka pomarańczowa słodka
Świeże skórki z 4 pomarańczy
2 litry spirytusu 96%
Kilo cukru
Litr wody
Wodę i cukier zagotować, do gorącego wywaru wlać spirytus. Przelać do szklanego słoja i wrzucić skórki pomarańczowe. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na cztery dni w miejsce ciepłe i ciemne.
Po tym czasie płyn zlać i przecedzić przezbibułę filtracyjną. Uzyskamy w ten sposób doskonałą nalewkę o krystalicznej czystości, słodką, o miłym pomarańczowym aromacie oraz bardzo mocną procentowo. Powinna jeszcze dojrzewać w piwnicy około sześciu miesięcy.Pije się ją schłodzoną do temperatury 10-12°C.
Nalewka wskazana jest w zaziębieniu, grypie, anginie, stanach gorączkowych i - pomocniczo - w chorobach pęcherzyka
żółciowego i wątroby. Poza tym nalewka ta działa (słabo) przeciwgnilnie, pobudza pracę jelit, wreszcie ma poważne znaczeniejako specyfik przeciwmiażdżycowy.
Źródło: Lecznicze Nalewki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz