Kombinacje z bakłażanami są różne,mają specyficzny smak i nie wszystkim przypada do gustu. Dlatego łączenie różnych składników z tym warzywem wymaga wielu gustów i różnorodności. Poniżej jest mój ulubiony przepis.
Prosty i szybki przepis na faszerowane bakłażany.
5 bakłażanów
10 plastrów szynki
10 sera żółtego
2 parówki pokrojone w kostkę
2 ogórki kiszone pokrojone w plastry.
2 pomidory pokrojone w kostkę
2 duże cebule pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku rozgniecionego
10 plastrów szynki
10 sera żółtego
2 parówki pokrojone w kostkę
2 ogórki kiszone pokrojone w plastry.
2 pomidory pokrojone w kostkę
2 duże cebule pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku rozgniecionego
Przyprawy według własnego uznania: Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano.
Bakłażany wydrylować łyżką zrobić takie à la łódki i wyłożyć szynką. Dodać poniższy farsz, na wierzchu położyć po 2 plastry ogórków i na samą górę ser żółty.
Farsz: Cebulę podsmażyć na oliwie potem dodać pomidory, czosnek, parówki i pokrojone w kostkę wydrylowane wnętrze bakłażanów, doprawić przyprawami. Smażyć ok. 15 minut.
Gotowe piec w piekarniku w 220℃ ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz