Bananowiec

Banonowiec - prosty i szybki przepis

Biszkopt:

5 jaj
4 łyżki cukru 
2 cukry waniliowe 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki mąki 
2 łyżki kakao

Jajka i cukry wymieszać i ubić na parze, dodać resztę składników przesianych przez sito i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy. Piec ok 20 min w 200℃

Masa bananowa

2 kg bananów 
1 szklanka cukru 
4 galaretki cytrynowe - rozpuszczone w 0,5 l wody

Banany obrać i poddusić widelcem, dolać galaretkę cytrynową i wymieszać. Wlać na ostygnięty biszkopt.

Masa śmietankowa

4 śmietany 200 ml - 30% 
8 mixfix-ów
2 cukry waniliowe 
ok 1 szklanka cukru

Śmietany wymieszać z cukrem i cukrem waniliowy dodać fixsy i ubić na sztywno. Gotową masę wyłożyć na masę z bananów.

Galaretka na wierzch

W 1 l wody rozpuścić 4 galaretki wiśniowe. Ostudzić. Polać na masę ze śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz