Banonowiec - prosty i szybki przepis
Biszkopt:
5 jaj
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
Jajka i cukry wymieszać i ubić na parze, dodać resztę składników przesianych przez sito i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy. Piec ok 20 min w 200℃
Masa bananowa
2 kg bananów
1 szklanka cukru
4 galaretki cytrynowe - rozpuszczone w 0,5 l wody
Banany obrać i poddusić widelcem, dolać galaretkę cytrynową i wymieszać. Wlać na ostygnięty biszkopt.
Masa śmietankowa
4 śmietany 200 ml - 30%
8 mixfix-ów
2 cukry waniliowe
ok 1 szklanka cukru
Śmietany wymieszać z cukrem i cukrem waniliowy dodać fixsy i ubić na sztywno. Gotową masę wyłożyć na masę z bananów.
Galaretka na wierzch
W 1 l wody rozpuścić 4 galaretki wiśniowe. Ostudzić. Polać na masę ze śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz