Hrabinki
1 kg kapusty
1 kg mięsa mielonego
5 jaj
1 szklanka kaszki mannej
3 duże cebule
Sól, pieprz.
Sos pomidorowy (przepis poniżej)
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, wszystko przełożyć do miski, dodać mięso mielone, przyprawy, jajka i kaszke manne. Uformować klopsiki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie. Smażone klopsy przełożyć do brytfanny i zalać sosem pomidorowym. Piec w piekarniku ok 30 min w 200℃
Sos pomidorowy
1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
1 koncentrat pomidorowy
0,5 szklanki ketchupu
Liść laurowu, ziele angielskie (kilka ziaren), sól, pieprz do smaku.
Zasmażkę z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki
Wszystko wymieszać, zagotować zagotować i zaciągnąć zasmażką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz