Hrabinki to wyjątkowe danie na domową imprezę

Hrabinki

1 kg kapusty 
1 kg mięsa mielonego 
5 jaj
1 szklanka kaszki mannej 
3 duże cebule 
Sól, pieprz.
Sos pomidorowy (przepis poniżej)

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, wszystko przełożyć do miski, dodać mięso mielone, przyprawy, jajka i kaszke manne. Uformować klopsiki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie. Smażone klopsy przełożyć do brytfanny i zalać sosem pomidorowym. Piec w piekarniku ok 30 min w 200℃

Sos pomidorowy

1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 
1 koncentrat pomidorowy 
0,5 szklanki ketchupu 
Liść laurowu, ziele angielskie (kilka ziaren), sól, pieprz do smaku. 
Zasmażkę z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki

Wszystko wymieszać, zagotować zagotować i zaciągnąć zasmażką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz